museums

Κουνστκάμερα, το πρώτο μουσείο της Ρωσίας

Η Κουνστκάμερα (Ρωσικά: Кунсткамера) ήταν το πρώτο μουσείο στη Ρωσία. Ιδρύθηκε από τον Μεγάλο Πέτρο και ολοκληρώθηκε το 1727. Το κτίριο που στεγάζεται φιλοξενεί το Μουσείο Ανθρωπολογίας και Εθνογραφίας του Μεγάλου Πέτρου (Ρωσικά: Музей антропологии и этнографии имени Петра Великого Российской академии наук), με μια συλλογή από σχεδόν 2,000,000 αντικείμενα. Βρίσκεται στην Πανεπιστημιακή όχθη στην Αγία Πετρούπολη, αντικριστά από τα Χειμερινά Ανάκτορα.

Η Κουνστκάμερα ιδρύθηκε από τον Μέγα Πέτρο επάνω στον ποταμό Νέβα. Η πυργοειδής  Μπαρόκ τύπου Πέτρου αρχιτεκτονική του κτιρίου της Κουνστκάμερα σχεδιάστηκε από τον Γκέοργκ Γιόχαν Ματταρνόβι και ολοκληρώθηκε το 1727. Ο θεμέλιος λίθος για την Κουνστκάμερα τέθηκε το 1719.

Το Μουσείο του Πέτρου ήταν μια αίθουσα παραδοξοτήτων αφιερωμένη στη διατήρηση “φυσικών και ανθρώπινων παραδοξοτήτων και σπανιοτήτων”, ένας πολύ συνηθισμένος  τύπος συλλογής εκείνη την εποχή. Η προσωπική συλλογή του Τσάρου, αρχικά αποθηκευμένη στο Θερινό Παλάτι, χαρακτηρίζονταν από μεγάλη ποικιλία από ανθρώπινα και ζωϊκά έμβρυα με ανατομικές ανωμαλίες, τις οποίες ο Πέτρος είχε δει το 1697 όταν επισκέφθηκε τους  Frederick Ruysch και Levinus Vincent. Η ιδέα πίσω από τις κουνστκάμερες ήταν να συγκεντρωθεί μια εξαντλητική  γνώση του κόσμου. Η Ολλανδική λέξη “kunst-kamer” φαίνεται να έχει εισαχθεί από τον χειρούργο Στίβεν Μπλάνκααρτ το 1680.

Η Κουνστκάμερα του Μεγάλου Πέτρου έχει θεωρηθεί  συχνά ως μια αμεθόδευτη συλλογή από μια σειρά χωρίς συνοχή σπανιότητες, αλλά τελικά φαίνεται ότι τα αντικείμενα είχαν συλλεχθεί συστηματικά υποκείμενα σε ένα καλώς ορισμένο σχέδιο. Το κύριο ενδιαφέρον του Πέτρου ήταν στα “naturalia“, παρά στα ούτως αποκαλούμενα “artificialia“. Ο Πέτρος ενθάρρυνε την έρευνα των ανωμαλιών, προσπαθώντας εξαρχής να γελοιοποιήσει τον δεισιδαιμονικό φόβο για τα τέρατα. Εξέδωσε ένα διάταγμα με το οποίο παρήγγειλε όλα να τερατόμορφα, πεθαμένα στη γέννα παιδιά να αποστέλλονται απ’ όλη την επικράτεια της  χώρας για την  αυτοκρατορική συλλογή. Στη συνέχεια τα τοποθετούσε στην έκθεση της Κουνστκάμερα ως παραδείγματα ατυχημάτων της φύσης.

Το 1716 ο Πέτρος ιδρύει το τμήμα ορυκτών της Kunstkamera, καταθέτοντας εκεί  μια  υπάρχουσα συλλογή από 1195 ορυκτά  που  είχε αγοράσει από τον Gotvald, έναν γιατρό στο  Γκντάνσκ. Η συλλογή εμπλουτίστηκε και  με ρωσικά ορυκτά.  Υπήρξε ο προκάτοχός του Ορυκτολογικού Μουσείου Φέρσμαν,  που σήμερα έχει την έδρα του  στη Μόσχα.

 

Πολλά από τα εκθέματα αγοράστηκαν στο Άμστερνταμ από τον φαρμακολόγο Albertus Seba (1716) και τον ανατόμο Frederik Ruysch (1717) και αποτέλεσαν  τη βάση για την Ακαδημία των Επιστημών. Η Kunstkamera ήταν ειδικά κατασκευασμένη  για να στεγάσει τις δύο αυτές σημαντικές συλλογές. Μια τρίτη  συλλογή προήλθε από τον  Jacob de Wilde, έναν  συλλέκτη πολύτιμων λίθων και επιστημονικών οργάνων. Ο επικεφαλής- γιατρός του Τσάρου, ο Robert Erskine, και η γραμματέας του Johann Daniel  Schumacher ήταν υπεύθυνοι για την απόκτηση της συλλογής.

Στη δεκαετία του 1830, οι συλλογές της Kunstkamera διασκορπίστηκαν στα  νεοσύστατα αυτοκρατορικά  μουσεία, με το πιο σημαντικό να είναι το Μέγα Μουσείο Ανθρωπολογίας και Εθνογραφίας, που ιδρύθηκε το 1879. Διαθέτει μια συλλογή που πλησιάζει 2.000.000 κομμάτια  και έχει γίνει γνωστό ως το Μεγάλο Μουσείο του Πέτρου  από το 1903 (έτσι ώστε να διακρίνεται  το αρχαιότερο μουσείο από το  Ρωσικό Μουσείο της Εθνογραφίας).

Αρχικά υπήρχαν ξεχωριστά μουσεία Ανθρωπολογίας και Εθνογραφίας, αλλά στις 5 Δεκεμβρίου 1878 αποφασίστηκε να συγχωνευθούν σε ένα ενιαίο μουσείο σε συνδυασμό με τον διορισμό του  Leopold Schrenk ως πρώτου διευθυντή  του στις 10 Νοεμβρίου 1879.  Μόλις στις  23 Σεπτεμβρίου 1889 όμως, άνοιξε η πρώτη έκθεση του Μουσείου.

Ένα από τα πιο φρικιαστικά εκθέματα είναι η κεφαλή του Willem Mons, αδελφού  της Anna Mons. Το 1747 μερικά από τα εκθέματα χάθηκαν στην τότε πυρκαγιά. Το μουσείο στεγάζει 78 υδατογραφίες από το Περού του  καλλιτέχνη Pancho Fierro, που είναι η μεγαλύτερη συλλογή έργων του  εκτός Περού.  Τους πίνακες αυτούς έφερε ο  Schrenk μετά την επίσκεψή του εκεί το 1854.

 

Η ανάρτηση αυτή αντλεί περιεχόμενο από το άρθρο   Kunstkamera της αγγλόφωνης Βικιπαίδειας

April 11, 2012